Sukutuotteet, Uutiset

Sukututkija Olavi Martikaisen Lapinkirja ilmestynyt

Seuramme sukututkija ja kirjojemme isä Olavi Martikainen on vaeltanut, patikoinut ja matkaillut Lapissa 60 vuoden aikana yli 30 kertaa. Nyt hän on saanut valmiiksi laajan ja mielenkiintoisen tietokirjan Lapista, ”Inarin hautuumaasaarten arvoitus”.

Kirja on kertomus Lapin rikkaan luonnon saamelaisista. Saamelaiset tunsivat olevansa osa luontoa. Luonto ei ollut heille alisteinen vaan pyhä. Muu maailma on halunnut ottaa luonnosta irti hyödyn itselleen. Kirja esittelee saamelaisten luontouskon tärkeimmät pyhät paikat ja historian värikuvina ja teksteinä. Useimpiin kohteisiin Lapin matkaajan on helppo tutustua, sillä niiden lähelle pääsee autolla.

Saamelaisilla on myös luonnon antimien käytössä omia perinteitä. Kulttuuri ammentaa nyt muistoista, joihin sota-aika, teiden rakentaminen ja Lapin sodan tuhot ovat jättäneet jälkensä. Siida ja Sajos Inarissa ovat saamelaisen muistojen ja vanhan totuuden ylläpitäjiä ja puolustajia.

Kirja kertoo, miten Suomen kirkko ja valtio ovat vaikuttaneet tämän Euroopan ainoan alkuperäiskansan uskoon, elantoon ja kulttuuriin. Paljon historiaa on tuhoutunut sota- ja muiden tapahtumien vuoksi. Vasta äskettäin kirkko ja valtio ovat heränneet korjaamaan tuhoja. Kirjassa on myös vertailuja tilanteeseen muissa Pohjoismaissa.

Saamelaiset kaipaavat vielä korjauksia nykytilanteeseen. Niitä kaipaa myös YK:n ihmisoikeuskomissio, joka ehdottaa perustettavaksi Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiota.

Kirja sukuseuran jäsenille huippuedulliseen ennakkohintaan!

Kirja ilmestyy syyskuussa. Sukuseuran jäsenet voivat tilata kirjaa Olavilta ennakkoon omakustannushintaan 25 € + toimituskulut. Kirja sopii itselle tai joululahjaksi ja

Lappiin tykästyneille myös matkaoppaaksi.

Tilaukset sähköpostilla olavi.j.martikainen @ gmail.com tai puhelimitse 040 5439764. Tilauksen voi hoitaa myös kirjeellä tai kortilla: Olavi Martikainen, Ulappasaarentie 2 C 62, 00980 Helsinki.

Normaali