Sukupäivät, Tapahtumat, Uutiset

Tervetuloa sukupäiville 2024

Seuraavien sukupäivien 26.–28.7. ohjelma ja aikataulu on lyöty lukkoon. Varsinainen sukukokous on la 27.7. Nurmeksen Hyvärilässä, mutta ohjelmaa on muillekin päiville. Nurmes on hieno matkailukaupunki, johon tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Aikaa on hyvä olla myös oman suvun ja lähisukulaisten vapaamuotoisille tapaamisille. Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus tarjoaa monenlaisia harrastusmahdollisuuksia; voit samalla pistäytyä vaikka Bomban kylpylässä.

Ilmoittautuminen sukukokoukseen alkaa lauantaina klo 11, jonka jälkeen on lounas klo 12. Sukukokouksen ohjelma alkaa klo 13 Navetta-auditoriossa. Ohjelman jälkeen pidetään virallinen kokous, jossa mm. hyväksytään tilit vuosilta 2021–2023, vahvistetaan toimintasuunnitelma ja valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet.

Ilmoittaudu sukupäiville 15.6. mennessä!

Ruokailujen, retkien ja muun ohjelman varausten vuoksi tarvitsemme ilmoittautumiset viimeistään la 15.6. Ilmoittautumisen voi hoitaa netissä tai puhelimitse. Ilmoittautumisohjeita löydät tästä lehdestä ja nettisivuiltamme (ilmoittaudu suoraan täyttämällä tämä lomake).

Hyvärilässä on tarjolla monenlaista majoitusta hotellihuoneista leirintäpaikkoihin. Varausta tehdessä kannattaa mainita taikasana Saarelaisten sukujuhla, jotta saat 5 %:n alennuksen hinnasta. Kiintiöt ovat voimassa 20.6.2024 saakka. Hyvärilän myyntipalvelun puh. 040 104 5960 ja sähköposti hyvarila(@)nurmes.fi.

Sukutuotteita lahjoiksi

Kun mietit sopivaa lahjaa, muistathan sukuseuran tuotteet. Sukuseuran pinssi, riipus tai korvakorut ovat varmasti saajalleen mieluisa lahja. Kaikki ovat hienoja sterling-hopeasta käsityönä valmistettuja tuotteita. Tilaukset nettisivujen kautta tai seuran sihteerille Pirjo Ruuskalle: ruuska.pirjo @ gmail.com tai puh. 040 715 7211.

Lämmintä kesää!

t. Anita Saarelainen, pj

Normaali
Tapahtumat, Turpakäräjät, Uutiset

Pääkaupunkiseudun turbokäräjät

Pääkaupunkiseudulla asuu satoja Saarelaisten suvun jäseniä. Siksikin on paikallaan saada myös alueella aikaiseksi turpakäräjätilaisuuksia, joissa suvun jäsenet voivat tavata toisiaan vapaamuotoisesti, tutustua ja vaihtaa kuulumisia. Koska meitä Saarelaisia on täällä niin paljon, näitä tilaisuuksia on paikallaan kutsua nimellä turbokäräjät, kuten Kalevi Saarelainen keksi ehdottaa.

Ensimmäiset turbokäräjät oli alkuun tarkoitus pitää pääsiäisenä 2024, mutta ilmoittautumisia tuli laihanlaisesti. Siksi uusi yritys päätettiin siirtää toukokuun lopulle. Lopulta historiallinen turbokäräjätilaisuus onnistui 25.5.2024 lounastapaamisena. Ei meitä vielä monta ollut, mutta suuret joetkin alkavat pienistä puroista!

Läsnä olivat Kristiina Arola, Tiia Bergman, Heidi Tiihonen, Ari Saarelainen Sirkku ja Seppo Saarelainen sekä Kalevi Saarelainen.

Loppusyksystä tai alkutalvesta voisimme ottaa uusiksi. Silloin toivottavasti saamme aikaan aikaan oikein suuren kokoontumisen eli todelliset turbokäräjät!

Normaali
Sukutuotteet, Uutiset

Sukututkija Olavi Martikaisen Lapinkirja ilmestynyt

Seuramme sukututkija ja kirjojemme isä Olavi Martikainen on vaeltanut, patikoinut ja matkaillut Lapissa 60 vuoden aikana yli 30 kertaa. Nyt hän on saanut valmiiksi laajan ja mielenkiintoisen tietokirjan Lapista, ”Inarin hautuumaasaarten arvoitus”.

Kirja on kertomus Lapin rikkaan luonnon saamelaisista. Saamelaiset tunsivat olevansa osa luontoa. Luonto ei ollut heille alisteinen vaan pyhä. Muu maailma on halunnut ottaa luonnosta irti hyödyn itselleen. Kirja esittelee saamelaisten luontouskon tärkeimmät pyhät paikat ja historian värikuvina ja teksteinä. Useimpiin kohteisiin Lapin matkaajan on helppo tutustua, sillä niiden lähelle pääsee autolla.

Saamelaisilla on myös luonnon antimien käytössä omia perinteitä. Kulttuuri ammentaa nyt muistoista, joihin sota-aika, teiden rakentaminen ja Lapin sodan tuhot ovat jättäneet jälkensä. Siida ja Sajos Inarissa ovat saamelaisen muistojen ja vanhan totuuden ylläpitäjiä ja puolustajia.

Kirja kertoo, miten Suomen kirkko ja valtio ovat vaikuttaneet tämän Euroopan ainoan alkuperäiskansan uskoon, elantoon ja kulttuuriin. Paljon historiaa on tuhoutunut sota- ja muiden tapahtumien vuoksi. Vasta äskettäin kirkko ja valtio ovat heränneet korjaamaan tuhoja. Kirjassa on myös vertailuja tilanteeseen muissa Pohjoismaissa.

Saamelaiset kaipaavat vielä korjauksia nykytilanteeseen. Niitä kaipaa myös YK:n ihmisoikeuskomissio, joka ehdottaa perustettavaksi Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiota.

Kirja sukuseuran jäsenille huippuedulliseen ennakkohintaan!

Kirja ilmestyy syyskuussa. Sukuseuran jäsenet voivat tilata kirjaa Olavilta ennakkoon omakustannushintaan 25 € + toimituskulut. Kirja sopii itselle tai joululahjaksi ja

Lappiin tykästyneille myös matkaoppaaksi.

Tilaukset sähköpostilla olavi.j.martikainen @ gmail.com tai puhelimitse 040 5439764. Tilauksen voi hoitaa myös kirjeellä tai kortilla: Olavi Martikainen, Ulappasaarentie 2 C 62, 00980 Helsinki.

Normaali
Uutiset

Mikko Malinen aloittanut sukuseuran järjestösihteerinä

Mikko Malinen on aloittanut Saarelaisten sukuseuran järjestösihteerinä. Hän toteuttaa seuran toimintasuunnitelmaa yhdessä puheenjohtajan ja hallituksen kanssa. Tehtäviin kuuluvat jäsenasioiden hoito, seuran hallinto, varainhankinta (esim. kirjamyynti), tiedotus, nettisivujen kehittäminen, neuvonta sukututkimusohjelman käytössä sekä seuran 25-vuotishistoriikin aineiston kokoaminen. Tehtävää siis riittää. Työ jatkuu ensi kevääseen.

Hallitus toivottaa Mikolle onnea tehtävään ja toivoo koko suvun tukea tehtävän hoitamisessa. Suunnitelmissa on monenlaista uutta toimintaa. Pidetään yhteyttä puolin ja toisin! Aktiivisuus palkitaan.  

Normaali
Sukupäivät, Tapahtumat

Anttolan sukupäivät 2021

Anttolan sukupäivät vietettiin 17.7.2021 Anttolanhovissa.

Kuvia sukujuhlasta

Video Olavi Saarelaisen esitelmästä ”Metsäsuomalaiset”, osa 1

Video Olavi Saarelaisen esitelmästä ”Metsäsuomalaiset”, osa 2

Ruotsin hovin metsäsuomalaiset

Kuvia liittyen Olavi Saarelaisen esitelmään

Video Ari Saarelaisen esitelmästä ”DNA:n käyttö sukututkimuksessa”

Kuvia päivällistilaisuudesta

Video Saarelaisten laulusta

Video Olavi Martikaisen päivällispuheesta

Normaali